img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-4-2024 14:53

Zo hoog kwam het water in Stevensweert

Stevensweert - 30 april 2024 - Bij hoogwater wordt duidelijk wat de kracht van de natuur is en hoe de mens die ondergaat. Op veel plaatsen wordt met onder andere vloedmerken aangegeven hoe hoog het water is geweest. Dat zijn aanduidingen van de waterstand op onder andere gevelstenen. RivierPark Maasvallei deed een oproep naar deze vloedmerken en kreeg 32 reacties. Onder deze inzendingen werd de 'Landschapsbiografie van de Maasvallei’ verloot en de winnares is Ellie van Lankvelt uit Stevensweert. Wethouder Sjors Blomen van Maasgouw kwam hem persoonlijk overhandigen.  

Op de vloedmerken komen de jaartallen 1926, 1993 en 1995 het vaakst voor. Het oudste voorkomende jaartal is 1880. Met het hoogwater van 2021 zijn er weer nieuwe vloedmerken bijgekomen.

Interreg project 'Grenzeloos Landschapstoerisme'

Dankzij het Interreg project ‘Grenzeloos Landschapstoerisme’ kan het team van RivierPark Maasvallei de vloedmerken inventariseren, en wordt onderzocht of ze later dit jaar in een themaroute voor de fietser en/of wandelaar kunnen worden ontsloten en of sommige kunnen worden hersteld. Omdat veel vloedmerken op woningen zijn aangeduid, is daar eerst nog verder overleg met de eigenaars voor nodig.

Dit project is veelzeggend voor de kruisbestuiving die de partners in dit unieke gebied opzoeken: tussen cultuurhistorie en landschap, tussen natuur en beleving, en over grenzen heen.

Een exemplaar van de ‘Landschapsbiografie van de Maasvallei’ werd uitgeloot tussen de inzendingen. Wethouder Sjors Blomen van gemeente Maasgouw kwam hem persoonlijk overhandigen aan de winnares. “Eind vorig jaar hoorden we over de zoektocht naar vloedmerken in het RivierPark Maasvallei en hebben we als gemeente meegeholpen met het verspreiden van de oproep met één van deze inzendingen als resultaat. Met het vastleggen van de vloedmerken wordt er weer een stukje geschiedenis van deze bijzondere grensoverschrijdende regio vastgelegd.”

Winnares Ellie van Lankvelt uit Stevensweert, woont in het historisch pand aan de Meerse Kamp-plas en Oude Maas. Vereniging Amici Insulae, oftewel ‘Vrienden van het Eiland in de Maas’ (Stevensweert en Ohé en Laak) geven mee dat dit pand vroeger een herberg was, de oudste van Stevensweert.

Foto Pieter Cornelissen|DeltaLimburg.nl/Video RivierPark Maasvallei
300424/HvL

Wellicht interessant